Een nieuw (t)huis voor ma

Midden in Rotterdam-Ommoord staat Zorgvilla Tante Toos De Paradijsvogel. Ryan Mijnals is de partner van zorgondernemer Annemiek Dekkers. Hij neemt u mee in de verhalen van de zorgvilla: van ondernemerschap, medewerkers tot de verhalen van de bewoners. Ryan heeft voor deze blog de dochter van een van de bewoonsters van het eerste uur gevraagd ‘the road’ naar Zorgvilla Tante Toos de Paradijsvogel te beschrijven. Cora Elshout verteld ons over de voorgeschiedenis van haar moeder en wat het voor hen beiden betekent dat “ma” in de Zorgvilla woont.

Jeanne Elshout Braspenning (89 jaar) is sinds december 2021 bewoonster van Zorgvilla Tante Toos De Paradijsvogel. Mijn moeder is geboren in het Brabantse dorpje Sprang-Capelle en is op kleuterleeftijd naar Nijmegen verhuisd omdat haar vader werk gevonden had bij schoenfabriek Swift. Ook ma ging op 16-jarige leeftijd werken bij de Swift, op kantoor en als (schoen)model. Tot haar trouwen in 1966 heeft ze daar gewerkt. Toen werd ze automatisch ontslagen, wat heel gewoon was in die tijd helaas.

Genieten van het leven
Ik ken mijn moeder als een zeer zelfstandige vrouw die altijd haar “mannetje” stond en al vroeg een auto had (een van de eerste bij de Swift), honderduit kletste en veel vrijwilligerswerk deed. Toen mijn vader verzorging nodig had heeft ze het vrijwilligerswerk aan de kant gedaan en is ze fulltime verzorger voor mijn gehandicapte en later dementerende vader geworden. Toen ze weduwe werd ging ze reizen maken en genoot ze van de tripjes naar vriendinnen of naar mij in Rotterdam.

Steeds minder zelfstandig
Een inbraak en een oplichting in 2015 heeft haar niet goed gedaan en in 2016 heeft ze een plotselinge amnesie gekregen, waardoor ze de weg van haar zus in Deurne naar huis die ze al tientallen keren gemaakt had niet meer kon vinden. Ik ben zo trots op haar, maar vind het ook heel verdrietig dat ze zelf het besluit genomen heeft om toen haar rijbewijs terug te sturen, terwijl ze daarmee in een klap haar zelfstandigheid kwijtraakte.

Langzaam veranderde mijn moeder van een altijd kletsende gezellige zelfstandige ondernemende en geïnteresseerde vrouw in een stil, eenzaam en passieve vrouw die wel absoluut in haar eigen huis wilde blijven wonen en niet richting Rotterdam wilde verhuizen. Ook ik wilde dat ma voor altijd thuis kon blijven wonen, met de goede zorg van thuiszorg, de zorg van haar buren, de taxidienst die nu voor haar klaar stond, de bezoekjes van haar familie en vrienden en die van mij op de vrijdagavonden en zaterdagen. Maar diep in mijn hart wist ik dat dit niet vol te houden was. Ma had meer zorg nodig, viel regelmatig en lag uren op de grond. Ik wilde het beste voor ma regelen, maar in Wijchen en via internet vond ik geen ander thuis (met een tuintje).

Een reclamebord op de President Rooseveltweg
Tot ik in juli 2021 een groot reclamebord op de President Rooseveltweg in Rotterdam zag met de komst van een kleinschalige zorgvilla in mijn wijk! Het concept sprak mij direct aan en ook de indeling van het gebouw met een gang zonder einde en een binnentuin vond ik ideaal. Ik heb direct gereageerd, wat niets voor mij is, ik kijk altijd eerst de kat uit de boom. Mijn enthousiasme heeft ma over de drempel getrokken om naar Rotterdam te verhuizen en vanaf dag 1 is het haar nieuwe thuis.

Een nieuw thuis
Zorgvilla Tante Toos is het beste wat je als kind voor je ouders wenst en is het beste wat ma in deze levensfase is overkomen. Zeg je Tante Toos dan denk je aan een grote familie waar het gelukkig maken van de bewoners in hun laatste levensfase op nummer een staat. Niets moet, alles kan en mag. Niets is te veel en overal wordt aan gedacht. Uitjes naar De Doelen, Blijdorp en Blije wei, een jaarlijks reisje met de bus, cadeautjes met moeder-vaderdag, een yoga/dans/muziek/knutselmiddag en kers op de taart een heus kerstdiner in het woonkamer restaurant met bewoner en familielid als gast/middelpunt van de avond.

Zorgvilla Tante Toos waar je als bezoeker met een glimlach weer naar buiten gaat en de liefde, hartelijkheid en positieve energie die daar hangt mee naar huis neemt! Chapeau! Annemiek en je team.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email